Skip to main content
Blog

Din tainele masajului de drenaj limfatic

By decembrie 13, 2017noiembrie 27th, 2019No Comments

 

Bună Cornelia,

Ne bucurăm să continuăm seria interviurilor cu profesorii Centrului BioFocus alături de tine, cea mai nou intrată în echipă. Bine ai venit!

 

¬ Ai fost aleasă să predai drenajul limfatic. Cum a apărut iubirea pentru acestă formă de terapie ?

Îmi place să cred că ne-am ales reciproc deoarece oferă cea mai blândă atingere a corpului uman. Este cea mai gentilă formă de masaj pe care am întâlnit-o iar eu sunt promotorul dezvoltării personale prin gentilețe și nu prin durere.

Durerea a fost bună la vremea ei însă trăim vremuri în care avem de ales calea pe care dorim să o urmăm. Și cum fiecare din noi își dorește iubire, această formă de terapie oferă iubire autentică, acceptare a fiecărei părți din corp exact așa cum este ea în acel moment.

Oferă relaxare profundă și aduce cu sine poate cel mai important element într-o dezvoltare armonioasă: siguranța. Orice floare crește frumos dacă are condițiile necesare. Din perspectiva mea la fel este și cu oamenii, dacă există mediul în care ne simțim în siguranță, singurul lucru pe care îl avem de făcut este să creștem.

 

¬ Ne poţi spune câteva cuvinte despre rolul sistemului limfatic si importanţa lui?

Sistemul limfatic este componentă esențială a sistemului imunitar, care protejează organismul de numeroase boli – de la cele infecțioase până la cele cronice degenerative sau cele cauzate de inflamație.

Sistemul limfatic este cunoscut de asemenea și ca sistemul de drenaj al organismului, sau cum îmi place să îl denumesc sistemul nostru de curățare celulară. Este alcătuit dintr-o rețea de vase limfatice, ganglioni limfatici și organe limfoide. În sistemul limfatic se petrece, schimbul de substanțe nutritive între celule.

De asemenea, sistemul limfatic ajută la eliminarea toxinelor și resturilor celulare și restabilește armonia pe mai multe nivele. Cu cât limfa curge mai liber prin țesuturile noastre fără a întâmpina blocaje în drumul ei, cu atât suntem clinic mai sănătoși iar starea noastră psihică și emoțională este mai bună.

Întrucât sistemul nostru limfatic este sistem secundar, el intră în acțiune atunci când creierul se afla in sistemul nervos parasimpatic – starea profundă de relaxare, odihna si digestie. O viață dezorganizată, plină de stres, agitație sau sedentarism duce la o circulație deficitară a sistemului limfatic.

 

¬ Când şi de ce am putea opta pentru această formă de terapie? Care sunt deosebirile şi beneficiile diferite faţă de un masaj clasic?

Putem să optăm oricând. De ce alegem sa ne curatam casa în care locuim? Pentru că ne face să ne simțim confortabil și aduce un plus de liniște în viața noastră. La fel este și cu masajul de drenaj limfatic.

De ce să optăm pentru el? Pentru că ajută la curățarea organismului nostru, la creșterea imunității și la funcționarea coerentă a organelor, ajută la bunăstarea psihologică și sufletească, susține, grăbește vindecarea multor patologii.

Este folosit ca terapie principală în tratarea edemelor limfatice de orice fel. Este metodă principală de masaj în cazul femeilor care au trecut printr-o intervenție chirurgicală de masectomie.

Este adevărat că cei mai mulți oameni optează pentru drenajul limfatic ca metodă de combatere a celulitei, dar în esență masajul de drenaj limfatic aduce mult mai multe beneficii decât simpla remodelare a țesutului.

 

¬ Ce  pregătiri necesită un masaj de drenaj limfatic?  Există contraindicaţii?

Contraindicațiile sunt cele clasice în cazul oricărui masaj și se mai adaugă câteva. Spre exemplu deshidratarea, masajul de drenaj limfatic nu se practică în cazul în care clientul nu bea apă suficientă.

Hidratarea organismului cu apă este absolut necesară pentru a beneficia de un masaj de drenaj limfatic, altfel există riscul intoxicării cu propriile toxine. În general se simte imediat sub mână un client care nu bea apă. E ceva ce nu se poate ascunde de un terapeut. De asemenea nu se apelează la drenajul limfatic în cazul infecțiilor acute care nu sunt sub tratament antibioc. În cazul clienților care suferă de patologii severe, se cere și acceptul medicului pentru această formă de terapie.


¬ Care sunt cele mai frecvente probleme ale pacienţilor care ţi se adresează pentru terapie?

Am practicat această formă de terapie persoanelor care erau într-o perioadă de dezechilibru emoțional, apoi au fost cei care au probleme cu umflarea picioarelor sau senzația de picioare grele, cei care doreau remodelarea corpului și cei care aveau edeme limfatice. Poate fi foarte bine combinată cu reflexoterapia, masajul somatic sau terapeutic.

 

¬ Care a fost cea mai frumoasă experienţă în urma unui drenaj limfatic?

Am să împărtășesc experiența pe care am avut-o alături de o tânără mamă care tocmai își înțărca copilul, a venit la drenaj limfatic având pieptul extrem de tensionat și dureros. Pe măsură ce îi făceam masajul, toată zona s-a detensionat iar limfa s-a pus în mișcare cu ușurință.

Îmi comunica pe parcurs că simte cum sânii îi sunt mult mai ușori și nu o mai dor. A fost uimită de eficiența acestui tip de masaj. Pentru doamnele ce trec prin procesul de alăptare sau înțărcare, această terapie este extrem de benefică, mai ales că zona pieptului este o zonă sensibilă și necesită multă delicatețe și grijă în atingere.

<< În general clienții spun că își simt zonele corpului care au fost drenate ca fiind: ușoare ca fulgul sau pufoase. >>

 

¬  Ne poţi face câteva recomandări despre cum să avem grijă de sistemul nostru limfatic, mai ales după sedinţele de terapie?

E important să continuăm să ne hidratam corpul, să îi oferim odihnă. Este de preferat ca masajul de drenaj limfatic să se facă seara, atunci când clientul nu are planuri de ieșit în oraș. Cel mai bine este să meargă în confortul spațiului său personal, să facă o baie caldă, să bea un ceai, să mediteze sau pur și simplu să se relaxeze, să aleagă activități care să îi facă plăcere.

Menținerea într-o stare de relaxare face procesul să continue. Dacă alegem să mergem în club după un masaj de drenaj limfatic, rezultatele o să fie mai puțin vizibile, dacă alegem să avem grijă să fie cât mai puțin zgomot de fond și cât mai multă liniște, rezultatele o să fie foarte vizibile. La fel de importantă este și dieta. Ca să susținem corpul în procesul de curățare este de preferat să mâncăm lucruri ușor digerabile.

 

¬ Ce însemnă drenajul limfatic pentru tine? Cum te simţi în postura de profesor?

Mi-a spus recent un prieten că i se pare că drenajul limfatic mi se potrivește ca o mănușă. Am fost de acord cu el. Gentilețe, respect și iubire.

Cuvântul profesor sună destul de formal, prefer formator deoarece prefer educația non-formală. Îmi place să îmi ajustez tehnica de predare în funcție de necesitățile participanților și de necesitățile grupului.

Învăț foarte multe lucruri despre natura umană, alături de cursanții mei și fiecare grupă este diferită. Rolul de formator – un rol dinamic care mă ajută la rândul meu să mă dezvolt și îmi oferă spațiul necesar în care să împărtășesc informațiile acumulate în ultimi ani și să fiu alături de oameni minunați care sunt deschiși să primească ceea ce le servește.

 

¬ Ce simţi că ar trebui îmbunătăţit pe piaţă în ceea ce priveşte drenajul limfatic? Ce părere ai despre aparatele de limfodrenaj?

E nevoie de terapeuți care să facă treabă bună. Terapeuți responsabili care să înțeleagă că în mâinile lor se află o ființă vie cu emoții și gânduri, care vine cu bagajul său de experiențe de viață, unele mai plăcute, altele mai puțin plăcute. Dacă terapeutul este prezent în procesul acesta și susține spațiul, clientul intră în modul de vindecare și armonizare.

Este necesar ca oamenii să fie informați despre sistemul limfatic. Întâlnesc numeroși care nici nu au auzit de așa ceva și până acum câțiva ani făceam și eu parte din ei. Chiar și știința știe destul de puține despre el, deoarece este subtil și de greu de studiat.

Am auzit cazuri în care oamenii au ajuns la spital după un drenaj care nu a fost corect efectuat, am auzit cazuri în care masajul de drenaj limfatic a fost dureros. Dacă cea mai blândă formă de masaj a fost dureroasă, e clar că nu a fost un masaj de drenaj limfatic ci o stoarcere a țesuturilor. E nevoie ca terapeuții să fie ei înșiși mai conștienți de propriul corp și să îl asculte pentru a putea asculta corpul celorlalți.

Aparatele de limfodrenaj își fac treaba ca orice aparate, însă nu o să înlocuiască niciodată atingerea umană autentică și plină de compasiune. Ele sunt eficiente însă eficiența crește atunci când clientul este atins și simte căldura umană.

 

 

¬ Cursanţii tăi sunt încântaţi  de atmosfera de la curs şi de faptul  că se descoperă pe ei. Ne poţi spune care este secretul?

Secretul constă în faptul că urmăresc ca fiecare participant să plece de la acest curs cu încredere în sine și în forțele proprii. Eu sunt doar un îndrumător al informațiilor și un susținător al cursanților, însă în final ei fac toată treaba. Sunt mulțumită atunci când cursanții înțeleg importanța acestui sistem și pleacă puțini mai conștienți de ei înșiși și de potențialul lor alegând să asculte vocea interioară.

 

Corpul nostru are metodele sale de a comunica cu noi și tot ceea ce avem de făcut este să îl ascultăm cu atenție, să învățăm să îl observăm și să îi oferim grija noastră așa cum avem grijă de un lucru sacru.

Vremurile în care trăim sunt vremuri care ne împing să intrăm în contact cu esența noastră profundă. O societate orientată spre consum și spre exterior ne scoate la suprafață dorința de intimitate și când spun intimitate nu mă refer la relația intimă cu un partener ci în primul rând la relația intimă a noastră cu noi înșine.

Când a fost ultima dată când ne-am îndreptat atenția spre bătăile inimii noastre? Când a fost ultima dată când am respirat conștient? Când a fost ultima dată când ne-am salutat pielea?

Toate astea fac parte din intimitatea noastră, a învăța să ne atingem, să stăm cu mâna pe diferite părți ale corpului nostru și să simțim căldura palmelor pe piele și cum acestea comunică cu țesuturile noastre este o experiență absolut magistrală.

Există acest cântec subtil al corpurilor noastre care ne cheamă să ne îndreptăm atenția către ele. Să ne acceptăm toate părțile corpului exact așa cum sunt în momentul prezent iar în profunzimea acestui act, corpurile noastre se armonizează, se vindecă, se eliberează de tensiuni, de gânduri inutile.

A învață să ne tratăm corpurile cu respect și iubire face parte din maturizarea noastră ca ființe umane.

 

¬ Pentru cei  interesaţi de un astfel de curs, în ce consta el şi care este durata acestuia? Cui se adresează?

Cursul durează patru săptămâni și ne intâlnim timp de patru ore, de două ori pe săptămână.

Cursurile sunt întotdeauna mai mult decât a cunoaște o tehnică de masaj. Este interesant să observ cum masajul a devenit pe lângă o meserie și o formă de dezvoltare personală. Vin oameni cu motivații diferite: unii dintre ei vin pentru ca își doresc să aprofundeze drenajul limfatic manual – sunt deja maseuri de ani de zile, alții vin pentru că își doresc să practice această meserie iar ceilalți vin pur și simplu pentru că doresc să se cunoască pe ei înșiși.

 
¬ Ce îţi doreşti din punct de vedere profesional să îţi aducă anul 2018?

 

Creștere. Să fac ceea ce îmi face plăcere și ceea ce îmi aduce bucurie mie și celorlalți prin ceea ce întreprind. Am să merg în continuare pe drumul conștientizării și dezvoltării personale și îmi doresc să am parte de oportunitatea de a lucra în medii armonioase care oferă spațiul de acceptare a ființei umane cu tot ceea ce implică ea. Și să am ușile potrivite deschise, la momentul potrivit, alături de oamenii potriviți.


¬  În încheiere, un gând la sfârşit de an pentru noi toţi

Așa cum nu întrebăm bradul de ce este brad și nu plop și așa cum nu punem la îndoială inteligența naturală care a creat bradul brad și plopul plop, la fel este nevoie să procedăm și cu noi înșine. Fiecare este unic și irepetabil în acest vast cosmos. Treaba noastră e să aducem la suprafața această unicitate și să ne acceptăm în toată ființa, indiferent dacă ceea ce vedem în oglindă  ne place sau nu. Cine este acela din noi care pune etichetele? Și cine este acela care are dreptul să judece ceva ce natura a creat deja întreg?

A învață să gândim este parte din același proces de maturizare și a învăța să ne ștergem constant lentilele prin care privim lumea și prin care ne privim pe noi înșine.

 

Să ne îndreptăm atenția, așadar, spre spa-ul sufletului nostru, locul în care existăm dincolo de etichete, locul în care suntem în permanentă pace, locul în care doar suntem.

 

             Cornelia Câcu

 Formator la Centrul BioFocus

 

Îţi multumesc, Cornelia.  Vă urăm sărbatori fericite!

 

 

Leave a Reply

Deschide discutia
Buna, iti multumim ca ai accesat site-ul nostru!
Cum te putem ajuta?