
Depresia este un fenomen foarte des intalnit in secolul XXI, urmare a acestui lucru fiind denumita “guturaiul psihiatriei”.
Simptomele majore ale depresiei sunt pierderea interesului sau a placerii in efectuarea activitatilor cotidiene, sentiment de disperare sau tristete asociat cu oboseala, scaderea energiei, dezinteres, descurajare, retragere in sine si fixarea asupra acelorasi idei. In general, persoana bolnava refuza ajutorul specializat, prefera sa se schimbe ceilalti. Are un somn dificil chiar si cu ajutorul somniferelor. Are tendinta de a se retrage din lume, se exprima lapidar si de multe ori apar idei suicidare.
Exista o serie de modificari fiziologice si energetice ale persoanelor depresive. Asupra acestora terapia prin masaj poate determina schimbari fizice pe care psihoterapia sau medicatia nu le pot face.
Masajul somatic – scopul masajului este de a modifica postura „cazuta” asociata cu depresia si de a o transforma într-una sustinuta si dreapta. Aceasta senzatie de sustinere si sprijin ii va da pacientului sentimentul ca este mai puternic si capabil sa isi rezolve problemele.
In acelasi timp cu modificarea posturii corpului va aparea si o usurare a respiratiei, ceea ce ii va permite pacientului sa aiba o mai bună energizare a organismului. Acest surplus de energie va contribui la iesirea din depresie.
Masajul ajuta la conectarea corp-minte, ceea ce duce la imbunatatirea starii generale de sanatate si diminuarea stresului.
Masajul reflexogen sau reflexoterapia, cum este mai bine cunoscuta, aplicata plantar, palmar, facial, auricular, pe scalp etc., este o metoda de eliminare blanda, placuta, a tuturor simptomelor mentionate, o modalitate neinvaziva de sustinere a organismului uman. Cand terapeutul isi aseaza mainile cu atentie, cu drag, ca intr-o mangaiere pe picioarele bolnavului – în cazul terapiei reflexogene – sau pe trupul respectivei persoane in aplicarea tehnicilor de masaj, suferinta fizica si cea psihica dispar. Nu degeaba se spune: „I-a luat durerea cu mana”, deoarece „atingerea” este terapie. Atingerea cu iubire neconditionată devine balsam, mai întai pentru suflet, apoi pentru trup.
Drenajul limfatic, avand un rol foarte important in imunitate, ajuta foarte mult in depresie deoarece persoanele depresive au imunitatea scazuta si sunt mult mai predispuse la boli. In plus, un drenaj limfatic bun duce pacientul in parasimpatic unde se instaleaza starea de liniste si calmitate.
In concluzie, orice tip de masaj este foarte util cu atat mai mult cu cat persoana depresiva are tendinta de interiorizare si izolare, iar prin masaj intra in contact cu alte persoane, generandu-se un schimb de energie ce duce la o stare de bine si astfel pacientul prinde incredere in ceea ce priveste interactionarea cu persoanele din jur.
Mergi la masaj de cate ori ai ocazia! Pe principiul “Minte sanatoasa in corp sanatos.” prin masaj le obtii pe amandoua si tot ceea ce trebuie sa faci este doar sa te relaxezi! Daca depresia este “guturaiul psihiatriei”, atunci masajul este “aspirina depresiei”.
“Nu poti impiedica pasarile tristetii sa zboare pe deasupra capului tau, dar te poti impotrivi sa isi faca cuib in parul tau.” (Proverb chinezesc)