Skip to main content
Blog

Un alt fel de abordare a nutritiei. Partea III

By iunie 11, 2015No Comments

Nutrienti. Surse de hrana

Principalii nutrienti – surse de hrana – surse de energie pentru organismul uman sunt:

  1. Energia cosmica
  2. Aerul
  3. Lumina soarelui
  4. Energia electromagnetica a pamantului
  5. Energia din relatiile interumane
  6. Alimentele

1. Energia cosmica
Exista multe cai prin care diferitele forme de energie sunt asimilate in corp. Singurul loc prin care corpul poate prelua energie cosmica pura, necondensata, este varful capului (chackra coroana). Initial acest loc joaca un rol foarte mic in energizarea corpului, dar cand omul isi dezvolta mult partea spirituala, devine o sursa importanta de energie. Se vorbeste despre acest proces ca este ‚adevarata respiratie’. Prana pura intra prin chackra coroanei, energizand initial creierul, sistemul nervos central, si glandele pineala si pituitara. De aici coboara pe coloana vertebrala, avand un efect direct asupra centrilor nervosi, a glandelor endocrine, si a organelor asociate acestor centri. Odata ce sistemul devine un conducator al acestei energii, se realizeaza potentialul maxim al acestuia.

2. Aerul
Oxigenul este o sursa majora de energie, nutrientul principal. Acesta mai est enumit si prana pamantului. In absenta oxigenului, coprul nostru poate supravietui decat cateva minute. In unele tratate de medicina orientala se spune ca 90% din energia utilizata de corp provine din oxigen absorbit prin plamani si piele.
Oxigenul este preluat de organism si din alimente. S-au facut numeroase studii care arata legatura clara dintre deficienta de oxigen si bolile cronice. Scopul nostru trebuie sa fie sa mentinem un nivel crescut de oxigen in tesuturi. Acest lucru este dificil, in mediul nostru stresant si poluat: cladiri de birouri cu aer conditionat, devastarea padurilor, poluarea aerului de catre industrie, emisiile automobilelor, fumul, clorul in apa, substante chimice din atmosfera. Stresul creaza de asemenea deficit de oxigen in organism. Stresul emotional creaza un exces de adrenalina, ce necesita oxigen pentru metabolizare. Infectiile virale sau bacteriene activeaza sistemul imuniatar, ce necesita o cantitate crescuta de oxigen pentru a distruge organismele straine.
O dieta nepotrivita aduce un stres in plus inceea ce priveste nivelul de oxigen. Anumite alimente produc aciditate in organism, ceea ce reprezinta un exces de ioni de hidrogen, care utilizeaza toate rezervele de oxigen din sistem pentru a se neutraliza si forma apa.
O dieta cu alimente bogate in oxigen este asociata cu stare buna de sanatate. Apa are 85% oxigen, asa ca beneficiem de consumul de apa sau a fructelor si legumelor, care au un continut de apa de pana la 90%. Urmatoarea sursa importanta de oxigen sunt carbohidratii, care au un continut de aproximativ 50% oxigen. Acestia se gasesc in cereale, legume, seminte, nuci.
Una alt mod de a creste aportul de oxigen in corpul nostru este plasarea de plante verzi in spatiile unde locuim sau muncim, de asemenea prin efectuarea unor exercitii fizice moderate. Bineinteles, unul din modurile cele mai eficiente de a creste oxigenul din organism este prin exercitii de respiratie.

3. Lumina soarelui
O alta sursa importanta de energie, de forta vitala este lumina soarelui. Lumina este formata din energie cu cea mai mica densitate din univers. Lumina contine intreg spectru al curcubeului si stimuleaza organismul nostru in momentul in care e receptat prin ochi si piele. Tratamentul cu lumina colorata este deja acceptat si folosit pe scara larga. Interesant este faptul ca fiecare centru energetic al omului are asociat o culoare, iar tratamentul cu acea culoare stimuleaza si imbunatateste functia organelor si glandelor asociate acelui centru energetic.
Oamenii de stiinta au estimat ca omul are nevoie de 30 de minute de soare pe zi pentru a se mentine intr-o stare buna de sanatate.

4. Energia electromagnetica a pamantului
De obicei aceasta energie este absorbita prin picioare. In traditia chineza, energia pamantului este menita sa echilibreze energia cerului, cea cosmica.
Conexiunea cu Pamantul are o importanta deosebita. In urma cu ceva timp s-a descoperit ca Pamantul are un camp electromagnetic ce pulseaza cu o frecventa fixa de 7.83 herti pe secunda numita rezonata Schuman. De aceea, se recomanda sa mergem, de cate ori avem ocazia, cu picioarele goale pe pamant.

5. Energia din relatiile interumane
Atunci cand un individ merge catre altul si se angajeaza intr-o conversatie se intampla urmatorul fapt: la sfarsitul conversatiei, individul se simte mai puternic sau mai slab, depinde cum a mers interactiunea dintre cei doi. Are loc de fapt, o miscare de energie de la unul la celalalt.
Foarte mult timp, oamenii s-au batut pentru singurul tip de energie la care sunt deschisi: cea care ‚curge’ intre ei. La asta s-a rezumat intotdeauna conflictul uman, indiferent de nivel: de la sacaiala din familie sau serviciu pana la razboaiele dintre natiuni. Toate sunt rezultatul sentimentului de nesiguranta, al slabiciunii si impulsului de a fura energia altuia pentru a te simti bine.
Tendinta umana este de a fura energie de la alti oameni, controlandu-i, luandu-le mintile. Aceasta lipsa de energie poate fi rezolvata evident, prin conectarea la surse mai inalte. Universul ne poate furniza tot ce ne trebuie, doar sa ne deschidem catre el.
Primul pas este mentinerea nivelului energetic mai inalt. Apoi putem proiecta catre o alta persoana fluxul de energie care curge prin noi, inaltand-o. Cu cat ii apreciem maimult deplinatatea, frumusetea interioara, cu atat mai multa energie curge in acea persoana si natural, in noi. Cu cat ii iubim si ii apreciem mai mult pe altii, cu atat mai multa energie curge in noi. De aceea, a-i iubi si a-i energiza pe ceilalti este cel mai bun lucru pe care il putem face.

6. Alimentele
Desi alimentele sunt cel mai dens nutrient si ne pot furniza numai 10% din necesarul de energie, acestea sunt in primul plan al atentiei majoritatii oamenilor.
Probabail ca multa lume considera ca alimentele sunt doar nutrienti. Privite dintr-o perspectiva mult mai ampla, alimentele pe care le consumam ne sustin viata spirituala. Hrana este cel mai facil mod in care se poate castiga energie.
Dar pentru a putea absorbi energia din hrana, aceasta trebuie sa fie ingrijita, curata, sa fie apreciata si… savurata! Gustul este poarta de trecere. Trebuie sa apreciezi gustul. Acesta este rostul rugaciunii dinainte de masa. Nu e multumire, e transformarea hranirii intr-o experienta sfanta, pentru ca energia din hrana sa intre in corpul nostru.

Ordinea fireasca universala a surselor de energie pentru sistemul energetic uman este cea descrisa mai sus.

Din nefericire, ordinea surselor de ‚hrana’ la acest moment, pentru oraseanul obisnuit este urmatoarea:

1. Alimentele
2. Energia din relatiile interumane
3. Aerul- partial
4. Lumina soarelui- partial
5. Energia electromagnetica a pamantului- partial
6. Energia cosmica- aproape inexistenta

De aici incepe rolul fiecaruia, sa constientizeze si sa restabileasca ordinea fireasca a universului. In cazul in care se continua ca si pana acum, pot aparea suferinte, mai mari sau mai mici, de natura fizica sau sufleteasca.

Este liberul arbitru al fiecaruia.

In acest fel abordam nutritia la Centrul BioFocus ……

*Documentat de catre Ramona Marcoceanu, din: Alimentatia in armonie cu natura, Ing. Mihaela Ardeleanu, Vasile Ardeleanu, Ed. Muntenia, 2009

Leave a Reply

Deschide discutia
Buna, iti multumim ca ai accesat site-ul nostru!
Cum te putem ajuta?