
Acest articol este o pledoarie pentru a redescoperi intuitia si inteligenta corpului, care stie mai bine decat oricine ce-i face bine si ce-i dauneaza. Cel care ne-a creat ne-a daruit un corp a carui functionare este incomplet inteleasa, dar in fata caruia toti oamenii de stiinta se pleaca si spun ca este un mecanism perfect si uluitor prin complexitate si flexibilitate. Corpul nostru are inteligenta lui proprie si stie in orice moment ce are de facut, fara sa astepte instructiuni de la noi. Are o rezistenta greu de imaginat si o adaptabilitate la mediu extraordinara, incat reprezinta permanent o sursa de uimire si admiratie pentru cei care il observa.
Haideti sa ne redescoperim corpul, sa-l tratam cu respectul pe care il merita si sa incercam sa ni-l facem prieten. Acest corp minunat ne-a fost dat in dar, este o comoara pe care fiecare o primeste la nastere si de care uitam prea reprede si prea usor. Este prietenul nostru cel mai apropiat si mai devotat, companionul nostru permanent, gata oricand sa ne slujeasca, sa ne ajute, sa ne sustina, care se straduieste din rasputeri si cu o creativitate de neimaginat sa ne acopere toate greselile pe care le facem. Se poarta efectiv ca un servitor credincios, loial, total devotat, care va lupta cu toate armele si energia lui pentru binele nostru.
Si cum il rasplatim noi pe acest prieten credincios? Il biciuim, il supunem unor cazne si eforturi peste puterile lui. Vedem ca rezista cu stoicism si continuam sa-l chinuim, pana cand acesta ingenuncheaza. Vrem sa vedem cat poate duce. El rezista pentru ca ne iubeste, si o ia de la capat de fiecare data, dupa fiecare cadere, pana cand intr-un final, preda armele. Atunci ne suparam pe el si ne plangem: ce nenorocire, ce ghinion, ce napasta.
Haideti sa vorbim despre acest prieten loial, sa ne amintim sa-l ascultam, sa-i auzim sfaturile lui, sa-i indeplinim cerintele lui minime, care sunt facute tot pentru noi, pentru ca noi, avand un corp sanatos, sa ne bucuram de viata din plin.
Corpul nostru este pentru noi ca masina pentru sofer. Indiferent daca ai un Trabant sau un Mercedes, daca stii sa o intretii bine, masina te va ajuta si te va duce acolo unde doresti sa ajungi. Daca iti bati joc de ea, daca ii pui combustibil prost, daca o fortezi peste limitele ei, te lasa in drum cand ti-e lumea mai draga! Si vina e a soferului!
Apar probleme atunci cand noi am uitat sau am ignorat instructiunile de utilizare. Si, spre deosebire de o masina, la care trebuie sa te documentezi prin carti cum trebuie sa o folosesti si sa o intretii, corpul nostru are o dotare moderna, un computer de bord care iti spune la fiecare pas ce trebuie sa faci. Doar ca noi am uitat ca avem acest computer inglobat, i-am dat sonorul la minumum sau l-am inchis de tot si acum ne bazam doar pe informatiile care vin din exterior, pe discutiile pe care le avem cu ceilalti ‚soferi’, uitand mereu ca suntem diferiti, avem diferite tipuri de ‚masina’, si chiar daca avem acelasi tip, difera anul de fabricatie, si chiar daca este acelasi an, fiecare a folosit masina si a intretinut-o pana acum in felul lui, si de aceea doua masini la fel sunt imposibil de gasit.
Intelegerea modului in care functioneaza corpul se poate obtine cel mai simpu si cel mai sigur privind in interiorul nostru, ciulindu-ne urechile, si facand liniste putin in noianul de ganduri, pentru a reusi sa auzim acea voce a corpului, acea intuitie, care ne vorbeste in permanenta, care ne spune mereu ce e mai bine si cum e mai bine. Prietenul nostru corpul, ne face acest dar gratis, dezinteresat si cu efecte pozitive suta la suta. Tot ce trebuie sa-l facem este sa-l ascultam.
Tot ce urmeaza sunt sugestii pentru a curata acest canal de comunicare si pentru a face ca aceasta voce interioara sa se auda clar si fara echivoc.
Totul este sa fiti dispusi sa faceti acest minim efort de a curata canalul de comunicare, pentru a primi, de fapt pentru a reintra in posesia darului cu care ati venit pe lume.
Va urma ………….. cum abordam nutritia la Centrul BioFocus ……
*Documentat de catre Ramona Marcoceanu, din: Alimentatia in armonie cu natura, Ing. Mihaela Ardeleanu, Vasile Ardeleanu, Ed. Muntenia, 2009