Curs Introducere in Bazele Medicinei Traditionale Chineze

Acest curs este obligatoriu pentru persoanele care doresc sa participe la cursurile de Moxibustie, GuaSha, Ventuze, la cele 4 metode de diagnoza MTC sau la orice curs de medicina traditionala chinezeasca, pentru ca seteaza bazele intelegerii principiilor de functionare ale acestor terapii.

Cursul este destinat maseurilor, dar si practicantilor de diverse alte terapii manuale sau energetice: kinetoterapie, chiropraxie, osteopatie, shiatsu, reflexoterapie etc.

Daca nu practici nimic din toate acestea ci doar doresti sa iti largesti orizontul de cultura si cunoastere, esti binevenit. Iti vei intelege mai bine locul si rolul in Univers.

Conceptele de baza in MTC sunt unul dintre cei mai importanti piloni ai teoriei de baza a medicinei traditionale chinezesti.

Fara aceste notiuni de baza, cum ar fi: Yin-Yang, Qi, WuXing, teoria celor 5 elemente, etc., care au fost definite si descrise inca de la inceputurile acestei stiinte, nu am putea intelege mecanismele de functionare ale corpului uman prin prisma gandirii filozofilor antici.

Participarea la acest curs este esentiala, deoarece doar o intelegere mai profunda a conceptelor de baza va permite diagnosticarea si planificarea unui tratament folosind terapii chinezesti alternative (Moxibustie, GuaSha, Ventuze).

Vei patrunde in intelegerea mecanismelor subtile de functionare a sistemului energetic uman prin prisma intelegerii conceptelor de:

 • Yin si Yang
 • cele 5 elemente
 • substantele vitale: Qi, sange, esenta, fluide, minte
 • cei 6 patogeni externi
 • cele 7 emotii
 • boala si sindromul
 • semne si simptome
 • meridianele energetice – ce sunt, functiile lor.

Cursantii vor beneficia si de suport de curs scris.

Principiile filozofice din Medicina Traditionala Chineza au ca scop intelegerea functionarii organismului uman, folosirea criterilor de similitudine cu fenomenele din natura si aplicarea tuturor acestora la cunoasterea, prevenirea si tratamentul bolilor precum si la pastrarea sanatatii.

Ele descriu si definesc legatura inseparabila intre organele si sistemele organismului uman (incluzand pe cel emotional si/sau sufletesc), mediul inconjurator si Univers.

Medicina Traditionala Chinezeasca (MTC) considera ca boala este rezultatul intreruperii armoniei dintre Univers si om, caci dizarmonia intrerupe fluxul liber al energiilor in corp, producand in planul fizic ceea ce noi numim „boala”.

Potrivit acesteia, exista o legatura strinsa intre Univers si om: Soarele, Luna, rotatia astrelor, succesiunea anotimpurilor, cele cinci planete, cele cinci elemente, cele cinci puncte cardinale (cele patru plus centrul) actioneaza, determina si influenteaza organismul si sanatatea omului.

Tehnicile de vindecare din medicina traditionala chineza urmaresc inlaturarea blocajelor din corp prin diverse mijloace, cu scopul unic de restabilire a armoniei si de restaurare a sanatatii.

formator Medicina Traditionala Chinezeasca

Paul Hostiuc

Dupa absolvirea studiilor de “Kinetoterapie si motricitate speciala” in cadrul Facultatii de Educatie Fizica si Sport din cadrul Universitatii Stefan cel Mare din Suceava, am studiat timp de trei ani Medicina traditionala chineza la Universitatea din Nanjing – China.

Acolo am avut sansa rara de a invata masajul terapeutic chinezesc Tui Na si acupunctura direct de la sursa lor multimilenara, de a le intelege si integra profund, datorita practicii din spitalele din Nanjing si a expunerii directe la cultura chineza.

Am absolvit si formarea de tehnician maseur la Centrul BioFocus, pentru a-mi largi intelegerea functionarii corpului uman.

Predau tehnici de medicina traditionala chinezeasca: masajul terapeutic traditional TuiNa, moxibustie, tehnica Gua Sha si tehnica aplicarii ventuzelor.

Seria I:  9 aprilie 2023
Seria II:  5, 7, 9 iunie 2023

Program Seria I: orele 10:00 – 18:00.

Program Seria II: orele 18:00 – 21:30

Pentru o mai buna organizare, rezervarea locului in sala se face pe baza platii contravalorii cursului.

Cursurile de pregătire pentru un viitor terapeut în medicina tradițională chinezească ar trebui parcurse în următoarea ordine firească:
 1. Introducere in bazele MTC

Curs de cultura generala pentru medicina traditionala chineza, in care se studiaza conceptele de baza: Yin/Yang, polaritate, teoría celor 5 elemente, substanțele vitale ( Qi, sânge, esență, fluide, minte), cei 6 patogeni, cele 7 emoții, sindromuri, funcțiile meridianelor energetice, organele Zang Fu.
Fără aceste informatii, cursantului îi lipsesc noțiunile de bază ce permit înțelegerea medicinii tradiționale chineze.

 1. METODE DE DIAGNOZĂ:

********

********

 • Meridianele energetice în MTC – nu este un curs pentru începători. Se studiază fiecare meridian in parte (descrierea, funcția, traseul), punctele cele mai importante de pe meridian și funcțiile lor, localizarea punctelor, categorii de puncte si combinații de puncte pentru tratarea diverselor patologii

********

 • Palparea meridianelor (pe antebrat si gamba) – este un curs de diagnoză avansat care se poate înțelege după studierea Introducerii în bazele MTC, a metodelor de diagnoza de mai sus și a cursului Meridianele energetice în MTC.

********

 1. TEHNICI DE TRATAMENT:
 • Ventuze / cupping – accesibil chiar și celor care nu au cunoștințe generale de MTC. Persoanele care și-au însușit noțiunile de la cursurile introductive înțeleg mult mai în profunzime procedurile de aplicare a ventuzelor.
 • Moxibustie – se poate înțelege mult mai bine după studierea cursului Introducere în bazele MTC
 • Tehnica Gua sha
  • se integrează perfect cu Diagnoza după punctele de alarmă față-Mu și spate-Shu, caci se lucreaza cu Gua sha pe aceste puncte. De aceea acestea se predau impreuna.
  • se poate înțelege mult mai bine după studierea cursului Introducere în bazele MTC
 • Presopunctura pentru toți (Protocoale de presopunctura) – accesibil chiar și celor care nu au cunoștințe generale de MTC
 • Qi Nei Zang (masajul organelor interne)este de preferat ca in prelabil cursantul sa fi invatat  cel putin masajul somatic de intretinere si relaxare si masajul reflexogen. Cursul Introducere in Conceptele de Baza ale Medicinei Traditionale Chineze  si cursul Presopunctura pentru toti sunt foarte binevenite, dar nu sunt obligatorii pentru intelegerea masajului organelor interne.
 • Masajul TuiNa – masajul traditional chinezesc, ce se face pe meridianele energetice si pe anumite puncte de acupunctura, cu tehnici manuale specifice.

Urmareste-ne si pe Facebook!

Pret: 300 lei

Poti opta pentru varianta downloadabila a cursului. Relatii la 0778 733 114.

Ai 10% reducere dacă ești deja cursant Biofocus. Folosește codul afisat pe grupul privat de Facebook sau solicita-l la secretariat.

S-ar putea să-ți placă și…