Curs Meridianele in Medicina Traditionala Chineza

In curand Modulul 1 al cursului va fi disponibil inregistrat in format audio si video.

Cursul Meridianele in Medicina Traditionala Chinezeasca este destinat terapeutilor in general, dar si tuturor persoanelor care doresc sa invete sa descifreze mai bine semnalele de dezechilibru ale corpului si sa le gestioneze.

Sunt necesare cunostinte de baza in MTC – este recomandata parcurgerea in prelabil a cursului de Introducere in bazele medicinii traditionale chineze.

Meridianele energetice sunt căi invizibile prin care circulă Qi-ul (energia vitală). Acestea constituie reteaua de transport a energiei de la mediul inconjurator catre organe, intre organe si de la interiorul corpului inapoi spre mediu.

Meridianele influențează starea de sănătate prin reglarea fluxului de Qi, vital pentru funcționarea organismului.

Tratamentele precum: acupunctura, presopunctura, masajul Tui Na, guasha, aplicarea ventuzelor, moxibustia si altele vizează deblocarea și echilibrarea  acestor meridiane, pentru a restabili armonia energetică și a îmbunătăți sănătatea globală.

 

Modulul 1 este un curs ce abordeaza teoretic subiectul de mare complexitate al meridianelor energetice, in cadrul caruia vei invata:

 • Clasificarea meridianelor energetice;
 • Traseului celor 12 meridiane principale precum si al meridianelor guvernor si de conceptie;
 • Localizarea punctelor importante de pe fiecare meridian;
 • Clasificarea punctelor de pe meridiane;
 • Actiunile si indicatiile punctelor prezentate;
 • Exemple de tipuri de combinatii de puncte pentru atingerea unui scop terapeutic.

Palparea (atingerea pacientului) reprezinta una dintre cele 4 metode de diagnosticare si se poate face în mai multe feluri și in mai multe zone ale corpului: palparea meridianelor energetice, palparea abdomenului, luarea pulsului, atingerea pacientului cu scopul de a distinge între diverse senzații (rece /cald, diferite tipuri de durere, consistența țesutului).
Prin palparea meridianelor se caută modificările care pot apărea de-a lungul meridianelor energetice și în punctele de acupunctură/ presopunctura, modificari ce dau indicii despre dezechilibrele instalate.

Toate informatiile culese prin metodele de palpare ajuta la punerea diagnosticului si stabilirea planului de terapie.

Integrand teoria organelor Zang si Fu cu cea a meridianelor, practicantul poate intelege mai bine transformarea qi (qi hua) astfel încât selecția punctelor care vor fi lucrate să fie cât mai aproape de patologia diagnosticata/reală.

Modulul 2 constituie partea practica, de aplicare a cunostintelor teoretice despre meridiane invatate la Modulul 1.

Se vor studia:

 • Metoda de palpare, in relatie cu cele 6 stadii de dezvoltare a patogenului;
 • Localizarea si palparea meridianelor si punctelor de la degete pana la cot/genunchi;
 • Clasificarea punctelor din aceste zone;
 • Actiunile si indicatiile punctelor prezentate din aceste zone;
 • Invățarea practica a sesizarii modificarilor de la normalitate care se pot intalni pe meridian/punct si semnificatia lor;
 • Cateva exemple de combinatii de puncte ce pot fi stimulate cu scop specific, terapeutic.

Modulul 1:  8, 9 si 10 martie 2024
Program: 10-18, 1 h pauza de pranz
Pret: 1500 lei

Modulul 2:  

Seria I: 23-24 martie 2024

Seria II: 26-27 octombrie 2024
Program: sambata 10-18, 1 h pauza de pranz, duminica 10-14
Pret: 800 lei

Se primeste suport de curs printat si inregistrat audio/video si Diploma de participare din partea Centrului Biofocus.

Pentru o mai buna organizare, rezervarea locului in sala se face pe baza platii unui avans.

formator Medicina Traditionala Chinezeasca

Paul Hostiuc

Dupa absolvirea studiilor de “Kinetoterapie si motricitate speciala” in cadrul Facultatii de Educatie Fizica si Sport din cadrul Universitatii Stefan cel Mare din Suceava, am studiat timp de trei ani Medicina traditionala chineza la Universitatea din Nanjing – China.

Acolo am avut sansa rara de a invata masajul terapeutic chinezesc Tui Na si acupunctura direct de la sursa lor multimilenara, de a le intelege si integra profund, datorita practicii din spitalele din Nanjing si a expunerii directe la cultura chineza.

Am absolvit si formarea de tehnician maseur la Centrul BioFocus, pentru a-mi largi intelegerea functionarii corpului uman.

Predau tehnici de medicina traditionala chinezeasca: masajul terapeutic traditional TuiNa, moxibustie, tehnica Gua Sha si tehnica aplicarii ventuzelor.

 • imbracaminte comoda;
 • papuci de interior;
Cursurile de pregătire pentru un viitor terapeut în medicina tradițională chinezească ar trebui parcurse în următoarea ordine firească:
 1. Introducere in bazele MTC

Curs de cultura generala pentru medicina traditionala chineza, in care se studiaza conceptele de baza: Yin/Yang, polaritate, teoría celor 5 elemente, substanțele vitale ( Qi, sânge, esență, fluide, minte), cei 6 patogeni, cele 7 emoții, sindromuri, funcțiile meridianelor energetice, organele Zang Fu.
Fără aceste informatii, cursantului îi lipsesc noțiunile de bază ce permit înțelegerea medicinii tradiționale chineze.

 1. METODE DE DIAGNOZĂ:

********

********

 • Meridianele energetice în MTC – nu este un curs pentru începători. Se studiază fiecare meridian in parte (descrierea, funcția, traseul), punctele cele mai importante de pe meridian și funcțiile lor, localizarea punctelor, categorii de puncte si combinații de puncte pentru tratarea diverselor patologii

********

 • Palparea meridianelor (pe antebrat si gamba) – este un curs de diagnoză avansat care se poate înțelege după studierea Introducerii în bazele MTC, a metodelor de diagnoza de mai sus și a cursului Meridianele energetice în MTC.

********

 1. TEHNICI DE TRATAMENT:
 • Ventuze / cupping – accesibil chiar și celor care nu au cunoștințe generale de MTC. Persoanele care și-au însușit noțiunile de la cursurile introductive înțeleg mult mai în profunzime procedurile de aplicare a ventuzelor.
 • Moxibustie – se poate înțelege mult mai bine după studierea cursului Introducere în bazele MTC
 • Tehnica Gua sha
  • se integrează perfect cu Diagnoza după punctele de alarmă față-Mu și spate-Shu, caci se lucreaza cu Gua sha pe aceste puncte. De aceea acestea se predau impreuna.
  • se poate înțelege mult mai bine după studierea cursului Introducere în bazele MTC
 • Presopunctura pentru toți (Protocoale de presopunctura) – accesibil chiar și celor care nu au cunoștințe generale de MTC
 • Qi Nei Zang (masajul organelor interne) – este de preferat ca in prelabil cursantul sa fi invatat  cel putin masajul somatic de intretinere si relaxare si masajul reflexogen. Cursul Introducere in Conceptele de Baza ale Medicinei Traditionale Chineze  si cursul Presopunctura pentru toti sunt foarte binevenite, dar nu sunt obligatorii pentru intelegerea masajului organelor interne.
 • Masajul TuiNa – masajul traditional chinezesc, ce se face pe meridianele energetice si pe anumite puncte de acupunctura, cu tehnici manuale specifice.

Urmareste-ne si pe Facebook!

PRET:

Modulul 1 – Meridianele in MTC – 1500 lei

Modulul 2 – Diagnoza prin palparea meridianelor -800 lei

Ai 10% reducere dacă ești deja cursant Biofocus. Folosește codul afisat pe grupul privat de Facebook sau solicita-l la secretariat.

S-ar putea să-ți placă și…