Curs Meridianele in Medicina Traditionala Chineza

Cursul Meridianele in Medicina Traditionala Chinezeasca este destinat terapeutilor in general, dar si tuturor persoanelor care doresc sa invete sa descifreze mai bine semnalele de dezechilibru ale corpului si sa le gestioneze.

Intelegerea modului complex de functionare a retelei de meridiane te va ajuta sa ajungi mai repede la radacina problemei pe care o prezinta pacientul, de aici rezultand o vindecare mai rapida.

Meridianele energetice sunt reteaua de transport a energiei vitale de la mediul inconjurator catre organe, intre organe si de la interiorul corpului inapoi spre mediu.

Prin prisma teoriei canalelor, corpul uman este privit ca fiind inseparabil de mediul său, intrețesut în imensa rețea a biosferei. Rețeaua de canale este ea însăși o parte a fiziologiei în clasica medicină chinezească. Cu alte cuvinte, canalele sunt „vii”.

Meridianele sunt “căi”, pentru fiziologie si patologie. Pe meridiane pot ajunge la organe substante nutritive, dar si patogenii externi. Acest lucru se poate intampla si vice versa: boala organului sa se manifeste in meridian.

Seria I:  21 – 22 – 23 aprilie 2023

Seria II:  9 – 10 – 11 decembrie 2023

Program: 10-18, 1 h pauza de pranz.

Pentru o mai buna organizare, rezervarea locului in sala se face pe baza platii unui avans.

Se primeste suport de curs printat si Diploma de participare din partea Centrului Biofocus

Datorita complexitatii subiectului, cursul se va desfasura teoretic si practic si vei invata:

 • Clasificarea meridianelor energetice;
 • Invatarea traseului celor 12 meridiane principale si a meridianelor guvernor si de conceptie;
 • Localizarea punctelor importante de pe fiecare meridian;
 • Clasificarea punctelor de pe meridiane;
 • Invățarea actiunilor si indicatiilor punctelor prezentate;
 • Exemple de tipuri de combinatii de puncte pentru atingerea unui scop terapeutic.

Vei conștientiza mai profund mecanismele prin care schimbările din mediul exterior se reflecta în universul interior al corpului uman și invers.

Vei intelege mai bine fiziologia si patologia corpului, atit la nivel fizic cat si mental-spiritual.

formator Medicina Traditionala Chinezeasca

Paul Hostiuc

Dupa absolvirea studiilor de “Kinetoterapie si motricitate speciala” in cadrul Facultatii de Educatie Fizica si Sport din cadrul Universitatii Stefan cel Mare din Suceava, am studiat timp de trei ani Medicina traditionala chineza la Universitatea din Nanjing – China.

Acolo am avut sansa rara de a invata masajul terapeutic chinezesc Tui Na si acupunctura direct de la sursa lor multimilenara, de a le intelege si integra profund, datorita practicii din spitalele din Nanjing si a expunerii directe la cultura chineza.

Am absolvit si formarea de tehnician maseur la Centrul BioFocus, pentru a-mi largi intelegerea functionarii corpului uman.

Predau tehnici de medicina traditionala chinezeasca: masajul terapeutic traditional TuiNa, moxibustie, tehnica Gua Sha si tehnica aplicarii ventuzelor.

 • imbracaminte comoda;
 • papuci de interior;
Cursurile de pregătire pentru un viitor terapeut în medicina tradițională chinezească ar trebui parcurse în următoarea ordine firească:
 1. Introducere in bazele MTC

Curs de cultura generala pentru medicina traditionala chineza, in care se studiaza conceptele de baza: Yin/Yang, polaritate, teoría celor 5 elemente, substanțele vitale ( Qi, sânge, esență, fluide, minte), cei 6 patogeni, cele 7 emoții, sindromuri, funcțiile meridianelor energetice, organele Zang Fu.
Fără aceste informatii, cursantului îi lipsesc noțiunile de bază ce permit înțelegerea medicinii tradiționale chineze.

 1. METODE DE DIAGNOZĂ:

********

********

 • Meridianele energetice în MTC – nu este un curs pentru începători. Se studiază fiecare meridian in parte (descrierea, funcția, traseul), punctele cele mai importante de pe meridian și funcțiile lor, localizarea punctelor, categorii de puncte si combinații de puncte pentru tratarea diverselor patologii

********

 • Palparea meridianelor (pe antebrat si gamba) – este un curs de diagnoză avansat care se poate înțelege după studierea Introducerii în bazele MTC, a metodelor de diagnoza de mai sus și a cursului Meridianele energetice în MTC.

********

 1. TEHNICI DE TRATAMENT:
 • Ventuze / cupping – accesibil chiar și celor care nu au cunoștințe generale de MTC. Persoanele care și-au însușit noțiunile de la cursurile introductive înțeleg mult mai în profunzime procedurile de aplicare a ventuzelor.
 • Moxibustie – se poate înțelege mult mai bine după studierea cursului Introducere în bazele MTC
 • Tehnica Gua sha
  • se integrează perfect cu Diagnoza după punctele de alarmă față-Mu și spate-Shu, caci se lucreaza cu Gua sha pe aceste puncte. De aceea acestea se predau impreuna.
  • se poate înțelege mult mai bine după studierea cursului Introducere în bazele MTC
 • Presopunctura pentru toți (Protocoale de presopunctura) – accesibil chiar și celor care nu au cunoștințe generale de MTC
 • Qi Nei Zang (masajul organelor interne) – este de preferat ca in prelabil cursantul sa fi invatat  cel putin masajul somatic de intretinere si relaxare si masajul reflexogen. Cursul Introducere in Conceptele de Baza ale Medicinei Traditionale Chineze  si cursul Presopunctura pentru toti sunt foarte binevenite, dar nu sunt obligatorii pentru intelegerea masajului organelor interne.
 • Masajul TuiNa – masajul traditional chinezesc, ce se face pe meridianele energetice si pe anumite puncte de acupunctura, cu tehnici manuale specifice.

Urmareste-ne si pe Facebook!

COST: 1500 lei

Ai 10% reducere dacă ești deja cursant Biofocus. Folosește codul afisat pe grupul privat de Facebook sau solicita-l la secretariat.

S-ar putea să-ți placă și…